Dnia 1 grudnia klasa 1b odbyła wycieczkę do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej, która mieści się w Jasienicy Rosielnej.
Pomysł wyjazdu zrodził się poprzez realizację projektu „Ciekawskie pierwszaki”, program „Mleko w szkole” a także realizowane ostatnio tematy o zdrowym odżywianiu.
Głównym celem tego wyjazdu było przede wszystkim było zapoznanie dzieci z produkcją zdrowej żywności, jaką zajmuje się właśnie, niedaleko położony zakład, przybliżenie charakteru i sposobu pracy, zatrudnionych w nim pracowników a także promocja produktów lokalnych.
Swoja przygodę dzieci rozpoczęły od przywitania się z kierownikiem produkcji- panią Dorota Supel. Na początku zobaczyły cysterny, w których przywożone jest mleko z dwóch województw– podkarpackiego i małopolskiego. Mleko to jest badane w pierwszym laboratorium. Pani laborantka przybliżyła dzieciom, jak dokonuje się sprawdzenia wartości przywożonego mleka. Następnie przeszliśmy na hale produkcyjne, gdzie po kolei obserwowaliśmy jak mleko przetwarzane jest na kefir, śmietanę, masło i biały ser. Niesamowite wrażenie zrobiła na dzieciach potężna wanna, cała masła. Panie pracujące na tym stanowisku wrzucały ogromne jego ilości do maszyny, która to wyrzucała gotowe kostki masła, później pakowała je w firmowe opakowanie, a następnie pracownice układały je w pudłach, aby w takim stanie dotarło do sklepów. Więcej czasu spędziliśmy przy równie potężnej formie, w której schładzał się biały ser. Dzieci miały możliwość degustacji „ prosto z taśmy”. Dowiedzieliśmy się, że produkuje się tu ponad 40-ci asortymentów różnego rodzaju wyrobów mleczarskich, że cechuje je duża zawartość białka, witamin, składników mineralnych oraz to, że spełniają wymagania w zakresie środków spożywczych stosowanych w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży. Spełniając te kryteria firma dostarcza artykuły nabiałowe także do przedszkoli, szkół, gastronomii, szpitali. Wizytówką spółdzielni są również produkty ekologiczne.
Z hal produkcyjnych przeszliśmy do innej hali. Ta, cała wypełniona była rurami, wirówkami, świecącymi sterownikami, urządzeniami do programowania całej technologii przetwarzania mleka. Kolejnym miejscem było drugie laboratorium. W tym, tym razem sprawdzana była jakość wytworzonych produktów oraz czystość wszystkich urządzeń na halach produkcyjnych.
Na koniec dzieci podziękowały pracownikom, wręczyły wykonany przez Olę rysunek, na którym widnieje cała Ib z jogurtami w ręku oraz zapewniły, że będą często kupować produkty z „naszej Jasienicy”. W prezencie uczniowie otrzymali właśnie owocowe jogurty.
Bardzo dziękuję Panu Kazimierzowi Śnieżkowi, prezesowi OSM w Jasienicy Rosielnej za możliwość zorganizowania wycieczki, Pani Dorocie Supel i Pani laborantce- Zofii Dereniowskiej za wspaniałe przyjęcie i zapoznanie dzieci w prosty i jasny sposób ze strukturą oraz funkcjonowaniem zakładu przemysłowego i procesem produkcyjnym.
Gorąco dziękujemy wszystkim pracownikom OSM w Jasienicy Rosielnej za miły pobyt i za poświęcony nam czas.
Dziękuję również pani Marii Skibie za pomoc w opiece nad uczniami podczas wycieczki.
Bożena Bober
Fotorelacja z wycieczki